چرا مشاوره ازدواج و خانواده ضروری است؟
ما در جامعه ای زندگی میکنیم که در آن نرخ طلاق به شدت در حال افزایش است و مطابق گزارش مرکز تحقیقات اجتماعی کشور در هشت ماهه نخست سال 1389 نسبت به مدت مشابه 4/4 ، و نسبت به سال 1370 حدود 40% افزایش یافته است. طلاق به عنوان تهدید کننده اصلی کانون خانوادهها، آسیبهای اجتماعی فراوانی را به همراه دارد.
گرچه سن ازدواج در جامعه بالا رفته است، اما بیشترین میزان اختلافات و جداییها در سه سال اول ازدواج ها ثبت شده است.ازبین عوامل اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی، بسیاری از محققان، دلیل اختلافات زوجهای جوان را عدم آمادگیهای فردی، شخصیتی و روانی (بلوغ)، مسئولیت پذیری و عدم پیامدسنجی برای ازدواج میدانند. آیا یک جوان در شرف ازدواج، به آمادگی خود برای این کار آگاهی دارد؟ چه ملاکهایی را درنظر گرفته است؟ چه توقعاتی از طرف مقابل دارد؟ آیا این انتظارات از جنبه های مختلف درست هستند؟ آیا هر دو طرف از خودشناسی کافی برخوردارند و همچنین درباره همسر آینده خود و نیازها و حساسیتها و انتظارات وی آگاهی دارند؟ درباره مهارتهای زندگی (مثلا، ارتباط موثر، کنترل خشم) به آموزش نیاز دارند؟
پس از ازدواج چه؟
پس از ازدواج نیز سوالات بسیاری برای زوجها مطرح می باشند که عموما به دلیل خجالت با طرح نمی شوند و یا از افراد غیر متخصص از درباره آنها اطلاعات کسب می شود. این مسایل ممکن است در زمینه ارتباط موثرتر با همسر، مواجهه با برخی ویژگیهای رفتاری یا اخلاقی، همسرداری، روابط زناشویی، خانواده همسر، مسایل اقتصادی و حتی مسایل شخصیتی یا روانی و رفتاری و از این قبیل، مطرح باشند. برای مثال، چه اندازه از عشق ما سالم است؟ تفاوت بین وابستگی و دلبستگی چیست؟
دوران ازدواج
ریشه بسیاری از مشکلات فردی و خانوادگی چیستند؟ درباره مهارتهای زندگی چه می دانیم؟ آیا ابراز وجود باید با پرخاشگری همراه باشد؟ به هنگام خشم یا ناکامی بهترین واکنش چیست؟ چرا برخی به رغم داشتن زن و فرزند و شغل و دوست و خانواده، به مصرف مواد روی می آورند؟ در عوض، چگونه می توان شادکامی و رضایت از زندگی را افزایش داد و بر احساس عزت و کرامت خود افزود؟
تصمیمات خاص یا دوران خاصی در زندگی نیز ممکن است برای فرد پر از نگرانی باشند. مثلا به تصمیم برای بچه دار شدن فکر کنید یا نگرانی ها و مشکلات دوران بارداری. درباره فرزند پروری به خصوص در چند سال اول زندگی چه می دانیم؟ با لجبازی ها، پرخاشگری ها و حسادتهای دوران کودکی چه باید کرد؟ تربیت مذهبی کودک را از چه زمانی باید آغاز کرد؟ درباره پرسشگریهای جنسی بچه ها باید چه واکنشی نشان داد و در هر سنی تا کجا و چگونه به آنها اطلاعات داد؟ درباره رفتار با نوجوانان ودوران نوجوانی چه می دانیم؟ اگر نوجوان ما مشکلات یا نگرانی هایی نشان داد که حل آن از عهده ما خارج بود، به چه کسی باید مراجعه کرد؟
درمانگران و مشاوران خانواده و ازدواج کیستند؟
این افراد در زمینه های ارتباطی تخصص دارند و عمدتا معتقدند که مشکلات افراد را باید در بستر خانواده و دایره ارتباطات آنها مورد بررسی قرار داد. آنها در زمینه پیشگیری، آموزش و درمان به خصوص در مواقع بحرانی، آموزشهای تخصصی دیده اند، دوره های کاروزی طولانی و امتحانات دشواری را گذرانده اند تا اجازه کار تخصصی با خانواده ها، افراد و مشکلات ارتباطی را پیدا کنند. آنها در انجام مشاوره های فردی وگروهی تخصص دارند. بسته به نوع مشکل ممکن است کار مشاوره و درمان کوتاه مدت یا بلند مدت باشد.